Yazıyı tek birisinin bulmadığı bir uygarlığa ait olduğunu söyleyebiliriz. Yazının bulunması tüm dengeleri değiştirmiştir tarih ikiye ayrılarak tarih öncesi ve tarihi çağlar olarak ayrıldı. Yazının bulunması tarihi ikiye bölerek kayıt altına alınmasını sağlamıştır. Yazının tarihi Türk toprakları üzerinde yer olan Mezopotamya uygarlıklarından Sümerler tarafından M.Ö. 3500 yıllarda bulunduğu biliniyor.
Tarihte ilk bulunan yazının adı çivi yazısı oldu. Sümerler gelişmiş uygarlıklardan olup tarım ve ticarete büyük önem verirlerdi. Tapınaklarda sahip oldukları ürünleri saklıyorlardı. Kilden yapılmış tabletlerin üzerine çivi yazısı ile yazarak kendisinden sonra gelen nesillere bilgilerini aktarıyorlardı. Tarihi iyi Sümerler döneminde anlatılmasının önemi vardır.
Yazının gelişimini Mısırlılar sağlamıştır. Hayvan derileri kurutularak yazı onların üzerine yazılı parşömen haline getirildi. Yazı artık taşınabilir tarihi kaynakların oluşmasını sağlayarak uzak doğu ülkelerinden olan Çin tarafından kağıt icat edilmiştir. Mürekkeple birlikte yazılar taşınabilir kaynaklar haline getirildi.