Yerleşim Birimleri İsimleri

Yerleşim birimleri, belirli şartlara bağlı olarak insan topluluklarının oluşturdukları yerlere denir. Mahalle, köy, kasaba, belde, bucak, semt, ilçe, il ve ülke olarak içlerinde ayrılır.

Mahalle: Köy ve ilçelerde yer alan, yönetiminden muhtarın sorumlu olduğu yerlerdir.

Köy: Okul, cami, muhtarlık gibi toplumsal faaliyetleri yerine getirmeye uygun, şehir merkezinden uzak yerleşim yerlerine denir.

Kasaba: Şehir merkezinden uzak olan nüfusu ve altyapı bakımından yeterli olan yerlerdir. Kasabalar insanların birçok ihtiyacını karşılayacak türdendir. Devlet dairelerinin yanı sıra sağlık hizmetlerine kadar her şeyi karşılar.

Belde: İlçeden küçük belediye ile yönetilen yerlerdir.

Bucak: Coğrafi özellikleri bakımından halkın ihtiyacını karşılayacak yeterliliğe sahip, ekonomi, güvenlik, mahalli hizmetler açısından yeterli olan bölgelerdir.

İlçe: Nüfus bakımından ilden sonra gelen yerleşim birimidir. Alışveriş, eğitim, ulaşım, ekonomi, kültürel açıdan değerli yerlerdir. Belediye başkanları tarafından yönetilir.

İl: İlçeden sonra gelen yerleşim birimidir. Nüfus bakımından milyonlarca kişiyi barındırabilir. Ülkeden küçük yerleşim birimidir. Belediye başkanları tarafından yönetilir.

Ülke: Haritada sınırları çizilmiş en büyük yerleşim birimidir. Ortak kültüre, ulaşıma, ekonomik değerlere sahip toplumların oluşturdukları yerlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir