Maddenin hal değişimlerinden biri yoğuşmadır. Atmosferde bulunan su buharı, gaz halinden sıvı haline geçmesine yoğuşma denir. Gaz ısı kaybederek çevresine ısı yayarak yoğuşma başlar. Bulunduğu ortamın sıcaklığını arttırarak gaz halinden sıvı hale geçmektedir.
Günlük hayatımızda yoğuşmaya en iyi örnek buharın gökyüzüne yükselerek tekrar yağmur olarak yağmasıdır. Gaz halinde gökyüzüne ulaştıktan sonra hal değiştirerek su damlacıkları haline gelir. Yağmur olarak tekrar yeryüzüne ulaşır.
Yoğuşma gaz halindeki maddenin kaynama sıcaklığından daha düşük ortamda bulunması sonucunda gerçekleşir. Isı ve sıcaklık farkından dolayı gerçekleşir. Isı, sıcaklık ve basınç faktörleri ele alınarak madde hal değiştirir. Gaz halinde olan madde sıvı hale geçmesine yoğuşma. Sıvı halden katı hale geçmesine donma. Katı halden sıvı hale geçmesine erime denir.
Yoğuşma çeşitleri
Havanın alttan soğumasına bağlı yoğunlaşma: Bu yoğuşma türüne örnek sislerin oluşmasıdır. Karadan yükselen soğukluk ılık ve nemli havayı etkileyerek su zerreciklerinin oluşmasını sağlar.
Yükselen havanın soğumasına bağlı yoğunlaşma: Bulutlarda görülen yoğunlaşma türüdür. Hava kütlesi yerden yükseldikçe su buharının zerrecikleri yoğunlaşarak bulutları oluşturur. Güneş ışınlarının etkisiyle aşırı soğuma ve ısınmasını önler.