Kötü ve zararlı alışkanlıklar kişiye zarar veren türden olanlardır bunları sigara, alkol, uyuşturucu madde, fiziksel bağımlılık, ruhsal başlıkları altında inceleyeceğiz.
Sigara: Tütün ve çeşitli aroma karışımı sonucunda keyif verici ve bağımlılık yapan maddelerden oluşur. Biraz kullanım sonucunda sigara içme alışkanlığı kazandırır ve uzun süreli kullanımda hastalıklara davetiye çıkartır. Sigara içmemelerine rağmen aynı ortamda bulunmalarından dolayı pasif içici olarak kabul edilir.
Alkol: Bir çok fermente kimyasal maddelerin bulunduğu karışımdır. Keyif verici ve beyni uyuşturucu türden karışımdır. Uzun süreli kullanımda karaciğer rahatsızlıklarına yol açar. İçinde bulunan maddeler kimyasallardan oluştuğundan dolayı insan sağlığına zararlıdır.
Uyuşturucu maddeler: Keyif verici ve bağımlılık yapan maddelerdir. Küçük dozlarda alınmaya başlanmasıyla vücutta bağımlılık yapan maddeler haline gelmektedir. Zehirli çeşitli maddelerden oluştuğundan dolayı bağımlılık derecesine gelenler krizle karşı karşıya kalır. Fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etki bırakır.
Fiziksel bağımlılık: Vücuda zarar veren maddelerin sürekli vücuda alınmasıdır. Sürekli alınan maddelerin bırakılması sonucunda vücut yoksunluk derecesine ulaşarak kriz ortaya çıkar.
Ruhsal bağımlılık: Psikolojik olarak bağımlılıktır. Zararlı maddelerin vücuda alınması sonucunda bağımlılık derecesine gelmesiyle birlikte ruhsal anlamda ihtiyaç duyar. İhtiyacını karşılayamadığı atkdirde kişi krizlere girerek ruhsal çöküntü yaşar.